Opkomen voor mensen die het nodig hebben

, Trouw

Laamia Elyounoussi
Directeur/eigenaar schoonmaakbedrijf Schone Zaak! in Rotterdam. Kreeg de eerste Aletta van Nu-prijs voor ’jonge vrouwen die door hun lef en charisma een rolmodel zijn voor hun omgeving’.

 

Wat doe je?
„Ik heb in 2009 mijn bedrijf Schone Zaak! opgericht. Ik neem alleen mensen aan die al minstens vijf jaar niet gewerkt hebben. Die komen direct op de loonlijst. Ik zorg voor inburgerings- en taalcursussen, ze doen staatsexamen Nederlands, en vervolgens een avondopleiding mbo. En na drie jaar stopt hun contracten gaan ze de reguliere arbeidsmarkt op. Met een baangarantie, dat heb ik vooral via mijn eigen netwerk geregeld. Vrouwen worden dan bijvoorbeeld receptioniste, administratief medewerkster of kapster, mannen monteur of conciërge.”

Ben je economisch zelfstandig?
„Ja. Ik heb bovendien laten zien dat maatschappelijk ondernemen samen kan gaan met winst maken. Dat is belangrijk voor me, daardoor kan ik meer mensen uit de sociale dienst halen en vooruit helpen. Tegen mijn medewerkers zeg ik: economische zelfstandigheid is belangrijk, voor je zelfvertrouwen, je kennis. Maar ik heb ook een groot respect voor huisvrouwen. Mijn moeder kreeg mij toen ze veel te jong was. Ik ben opgevoed door mijn opa en oma in Marokko, en oma was een echte huismoeder. Ik heb heel goede herinneringen aan haar, haar energie en doorzettingsvermogen. Als je de middelen en mogelijkheden hebt om daarvoor te kiezen: waarom niet? Ik heb op het punt gestaan waarop ik moest kiezen: gezin of carrière. Toen koos ik voor het laatste. Maar als ik hier over een paar jaar niet meer nodig ben, zou ik een andere keuze kunnen maken.”

Beschouw je jezelf als feminist?
„In de zin van: is het nodig om op te komen voor de belangen van vrouwen? Ik kom op voor degenen die het nodig hebben. In de ondernemerswereld is het denk ik niet meer nodig specifiek voor de belangen van vrouwen op te komen. Als ik kijk naar mijn eigen medewerkers, ligt dat anders. Sommige vrouwen hebben hulp nodig, omdat thuis de rollen zo verdeeld zijn dat mannen het meer voor het zeggen hebben. Dat geldt zowel voor allochtone als voor Nederlandse vrouwen. Voor mezelf beschouw ik hetvrouw-zijn eerder als een voordeel dan als een nadeel. Zowel klanten als sollicitanten zijn vaak aangenaam verrast als ze me voor het eerst zien. De schoonmaakbranche is dan ook een echte mannenwereld.”

Heb je rolmodellen?
„Mijn moeder. Mijn vader kwam naar Nederland als gastarbeider, mijn moeder volgde een paar jaar later. Ze werkte tot haar huwelijk als kamermeisje in een hotel. Ze kreeg uiteindelijk vijf kinderen en het is niet altijd even makkelijk geweest. En tot de dag van vandaag doet ze vrijwilligerswerk, ze zamelt kleren in voor de derde wereld. Op zakelijk gebied is haar zus mijn rolmodel.
Zij heeft ook een eigen schoonmaakbedrijf.”

Ben je een rolmodel?
„Nou, toen ik mijn bedrijf opzette was dat vanuit mijn maatschappelijke betrokkenheid, niet om een
voorbeeld te zijn. Maar mijn medewerkers, zeker mijn vrouwelijke medewerkers, zeggen wel: Laamia, we zijn zo trots op je.”

 Trouw 5 maart 2011